Moj biznis #4: Popotniško združenje Slovenije


Spletna storitev i-Računi je namenjena podjetjem, organizacijam in posameznikom, ki želijo imeti nadzor nad svojim poslovanjem in si hkrati olajšati obvezno delo. Ker uporabniki aplikacije opravljajo zelo zanimive, navdihujoče in raznolike poklice, si želimo predstaviti nekaj najboljših zgodb.

Datum 18.09.2019


Naš četrti sogovornik je nevladna organizacija Popotniško združenje Slovenije oz. Hostelling International Slovenia. Od leta 1892 spodbujajo mobilnost mladih in mladinsko popotništvo ter so del največje verige prenočišč na svetu »Hostelling International«, ki deluje v 90 državah, letno pa realizira približno 40 milijonov nočitev v 4.000 Youth Hostlih.


V.: Lepo pozdravljeni! Za začetek mi prosim povejte malo več o vaši organizaciji oz. združenju …

O.: Popotniško združenje Slovenije je nevladna mladinska organizacija s statusom delovanja v javnem interesu na področju mladinskega sektorja in kot takšna skrbi za razvoj mreže mladinskih prenočišč (Youth Hostlov) v Sloveniji z namenom mladim, predvsem tistim z manj priložnostmi, ponuditi prenočišče, ki je hkrati center neformalnega izobraževanja oziroma priložnostnega učenja s področja medkulturnosti, trajnostnega razvoja, miru in mnogo več.

V.: V čem je razlika med Popotniškim združenjem in oznako Youth Hostel?

O.: Popotniško združenje Slovenije je organizacija članica International Youth Hostel Federation ali skrajšano Hostelling International in ima kot takšna edina v Sloveniji pravico do uporabe besedne zveze Youth Hostel. Besedna zveza je Youth Hostel je postala sinonim za mladinsko prenočišče, kot je »mobitel« za mobilni telefon, vendar gre za zaščiteno blagovno znamko, ki jo lahko uporabljajo le objekti, ki so se s pogodbo zavezali k spoštovanju vseh pravil, ki jih Hostelling International določa.

V.: Kako se je vse skupaj začelo? Kdo je bil pobudnik organizacije?

O.: Začelo se je leta 1884 z ustanovitvijo Društva Carniola, ki so ga ustanovili nemški študentje v Ljubljani in prav zaradi tega smatramo začetek našega delovanja z letom 1892, ko se je ustanovila prva slovenska organizacija pod imenom »Ferijalno društvo SAVA«. V teh, več kot 125 letih in pod različnimi imeni smo vedno sledili istemu cilju, pomoč mladim pri mobilnosti z namenom spoznavanja različnih kultur, prepričanj, religij in politik z namenom spodbujanja strpnosti in kulture miru. Danes, pod imenom Popotniško združenje Slovenije, združujemo preko 30 hostlov, preko 100 prostovoljk in prostovoljcev ter skoraj 600 članov, ki aktivno ali pa vsaj občasno zastopajo naše poslanstvo.

V.: Kako poteka vaš običajni delovni dan?

O.: Delovni dan se lahko začne v pisarni in konča v katerem od slovenskih hostlov, ali pa na kakšni prireditvi skupaj s prostovoljci. Naši popotniški novinarji začenjajo svoj dan v najrazličnejših okoljih na vseh celinah in v vseh letnih časih, zgolj z namenom, da bi mladim približali kulturo potovanj.

V.: Kako so pri vas razporejene naloge med zaposlenimi oz. prostovoljci?

O.: Navkljub dolgi zgodovini, je razporejanje nalog precej enostavno, saj vsi želimo pomagati organizaciji in njenemu poslanstvu. V takšni skupini ni težko najti tistih, ki jim določena naloga predstavlja izziv in naslednjo stopnico v osebnostni rasti.

Popotniško združenje Slovenije

V.: Kdo predstavlja vaš ciljni trg?

O.: Naši nasveti, priporočila in nenazadnje tudi namestitve so namenjene v prvi vrsti mladim, tudi tistim z manj priložnostmi, na voljo pa so vsem, ki na potovanja gledajo širše in želijo prispevati k krepitvi kulture miru in prijateljstva.

V.: Kaj je bil, ali kaj je za vas največji izziv?

O.: Ob vedno večji poplavi komercialnih namestitev, ki brez vsake vsebine in zgolj z nizko ceno poskušajo na kratek rok čim več zaslužiti, hkrati pa uničujejo ugled Slovenije, mladinskega turizma in smisla potovanj. Pri poplavi informacij mladi namreč težko ločijo med dejanskimi Youth Hostli in tistimi, ki s podobnimi imeni služijo na račun naših, preko 125 let trajajočih prizadevanj.

V.: Kaj je vaš glavni moto oz. vaše poslanstvo?

O.: Moto naše krovne organizacije, ki je tudi naš, se glasi: S spodbujanjem izobraževanja mladih vseh narodnosti, še posebej pa tistih z manj možnostmi in sredstvi, s spodbujanjem k večjemu poznavanju, ljubezni in spoštovanju podeželja in cenjenju kulturnih vrednot krajev in mest na vseh koncih sveta se zavezujemo zagotavljati Youth hostle in druge namestitve, kjer ne bo razlikovanj med rasami, narodnostmi, barvo, vero, spolom, družbenimi razredi in političnim prepričanjem z namenom boljšega medsebojnega razumevanja doma in v tujini.

V.: Če prav razumem, omogočate neke vrste članstvo? Prosim, povejte malce več o tem. Komu je namenjeno, kakšne so ugodnosti in kdo ga lahko sklene?

O.: Hostelling International izkaznico lahko pridobi vsak, imamo pa več kategorij. Kategorija Youth, ki je namenjena mladim med 15. in 30. letom starosti poleg popustov v Youth Hostlih in dogovorjenih prodajnih mestih v okviru mreže Hostelling international ponuja tudi preko 70.000 popustov, ki so jih dogovorili v EYCA – Evropska mladinska kartica. Do članstva lahko pridete tudi brez neposrednega plačila, v kolikor namenite 0,5% svoje dohodnine, ki bi sicer končala v proračunu Republike Slovenije. Več na https://www.youth-hostel.si/si/page/clanstvo/digitalno-clanstvo.

V.: In nenazadnje, za spremljanje svojega posla uporabljate tudi storitev i-Računi. Povejte, na kakšen način vam olajša delo?

O.: Delo v nevladnem sektorju je zelo dinamično in pestro. Pomankanje časa, kadra in financ, zahteva ogromno prilagajanja, učenja in iznajdljivosti. Na finančnem področju smo hitrost dela optimizirali z uporabo storitve i-Računi. Je ugoden, uporabniku prijazen program, v katerem lahko v zelo hitrem času kreiraš račune in predračune, jih popravljaš, prilagajaš potrebam strank ter pošiljaš tudi preko UJP.net in elektronske pošte. Največja prednost pa je hitra odzivnost ekipe, ki stoji za celotnim programom. Redno nadgrajuje program, ga prilagajajo potrebam uporabnikov in hitro priskočijo na pomoč, če je to potrebno.

Najlepša hvala za vse zanimive informacije in uspešno še naprej! 😊





Nazaj